Blue Flower

V botaničnem vrtu želimo obiskovalcem svet rastlin predstaviti na različne načine - skozi rastlinske zbirke, razstave, z izobraževalnimi predavanji in praktičnimi prikazi ter delavnicami. Skrbimo tudi za to, da jim ljubezen do narave in urejenega okolja  približamo skozi družabne prireditve, ki se dogajajo na prostem, v prelepem ambientu botaničnega vrta.

Velikonočne dogodivščine z ogledom malih živali

Prireditev se odvija v botaničnem vrtu vsako leto na vikend pred Velikonočnim ponedeljkom že od leta 2013. Namenjena je družinam z otroci od 4 do 8 let, ki si želijo praznične dni preživeti aktivno in v naravi. Sestavljena je iz ustvarjalnih delavnic in lova na velikonočna jajčka, ter ogleda razstave malih živali, ki jo za nas pripavi društvo rejcev malih živali.

Majski sejem rastlin

Spomladansko sejemsko vzdušje v botaničnem vrtu ustvarjamo v sodelovanju z vrtnarji, lokalnimi rokodelci in zbiratelji rastlin že od leta 2011. Na stojnicah lahko obiskovalci kupijo semena, sadike okrasnih in zelenjavnih rastlin ter zelišč, vrtno galanterijo (pohištvo, visoke grede, pripomočke za vrtnarjenje,...), med in čebelarske izdelke ter bogat darilni program, ki ga pripravijo turistična in druga društva iz okoliških krajev. Pester prodajni program je dopolnjen s strokovnimi predavanji in delavnicami, odvijajo se tudi aktivnosti za otroke.

Vrtnice in vino, Gala koncert z degustacijami vrhunskih vin in hrane v rožnem vrtu

Junjia najlepše cvetijo vrtnice in topli dnevi vabijo na večerno druženje v rožni vrt. Tam se vsako leto predstavijo lokalni vinogradniki in vinarji ter ponudniki odlične hrane iz ekoloških in turističnih kmetij izpod Pohorja in okolice. Glasbeni program je sestavljen iz klasičnih skladb, ki jih v živo izvajajo študentje Pedagoške fakultete UM, iz oddelka za glasbo.

Festival dobrega počutja

Prireditev je nastala kot nadaljevanje projekta Kompas dobrega počutja (chance4change.eu). Odvija se v čudovitem in sproščujočem ambientu botaničnega vrta v prvi tretjini meseca septembra. Obiskovalci lahko sodelujejo pri vadbah joge in piltesa, zvočnih terapijah in meditacijah na prostem, poslušajo predavanja na temo zdravja in dobrega počtuja ter na stojnicah spoznajo lokalne ponudnike storitev, kot so: klasična in alternativna medicina, psihoterapije, vadbe, meditacije... 

 Velika jesenska razstava

Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo v okviru projekta Lokalna kakovost jeseni 2015 za obiskovalce botaničnega vrta priredili dan odprtih vrat. Na ogled je bila razstava jabolk, potekale pa so tudi degustacije jabolk in jabolčnega soka, proizvodov Univerzitetnega kmetijskega posestva Pohorski dvor. Prireditev bomo v prihodnje nadgradili z razstavami in strokovnimi predavanji na temo samooskrbe.

lokalna kakovost